top of page

 

Gent, een stad van alle kleuren

Gent zou een van de meest multiculturele steden zijn in België. Maar wat is multiculturaliteit? Volgens de Van Dale betekent multiculturaliteit dat er verschillende culturen aanwezig zijn. Maar zou het niet meer dan dat zijn? Is multiculturaliteit niet het mengen van smaken, geuren en kleuren? Ik ben de voorbije weken op zoek gegaan naar deze verschillen. 

Naam: Saptarshi Paul

Geboren in India

Woont in Frankrijk (Chambery)

Waarom is hij in Gent?

Hij is een toerist en toert doorheen België

Wat vindt hij van de multiculturaliteit in Gent?

Saptarshi vertelt mij dat hij België zeer aangenaam vindt omdat er meer culturen met elkaar vermengd zijn dan in Frankrijk. Hij vindt Gent één van de meest multiculturele steden van België en vindt het daarom zeker een boeiende stad.

Naam: Mieke

Geboren in Gent

Woont in Gent

Waarom is ze in Gent?

Ze is hier geboren en had nooit de behoefte om te verhuizen.

Wat vindt ze van de multiculturaliteit in Gent?

Mieke vertelt enthousiast over Gent en de mensen die ze hier ontmoet. Ze treft elke dag verschillende culturen aan als ze haar boodschappen doet in Turkse of Marokkaanse winkels, op haar werk... Ze spreekt vaak met mensen van andere culturen en is blij te zien dat ze zich in Gent thuis voelen. Mieke bekent wel dat ze bezorgd is over de toekomst van de multiculturele samenleving in Gent. Volgens haar zijn buitenlanders bang voor de reacties van de Gentenaars en vice versa. Ze voelt dat er veranderingen aan de gang zijn en hoopt dat dit niet escaladeert omdat ze Gent een aangename stad vindt en zou niet willen dat dit verandert.  

Namen: Sien (links) en Chris (rechts)

Geboren in Iseghem en Aalst

Wonen in Frankrijk en Gent

Waarom zijn ze in Gent?

Sien: Ik heb in Gent gestudeerd en ben hier 15 jaar blijven wonen. Nu ben ik een Franse migrant die zijn vriend hier in Gent een bezoekje breng.

Chris: Ik woon hier al 25 jaar. Vroeger woonde ik in Leuven, maar ik zocht meer ruimte om met mijn toenmalige vriendin te gaan wonen. Ik voelde mij gevangengenomen in Leuven. Zo ben ik naar Gent verhuisd.

Wat vinden ze van de multiculturaliteit in Gent?

Sien: Ik stel vast dat er te weinig interactie is, al is het voor mij niet nodig. Ik ben, om eerlijk te zijn, weinig met andere culturen bezig. Het boeit mij niet. Ik hoop gewoon dat iedereen zijn plaats vindt.

Chris: Wat ik storend vind aan muticulturaliteit in Gent is dat er zoveel over multiculturaliteit MOET gesproken worden. In Brussel bijvoorbeeld is multiculturaliteit een natuurlijke zaak. Gent doet alsof ze vooruitlopen op de rest. En dat ‘doen alsof’ stoort mij. 

Naam: Lyn

Geboren in Kenya

Woont in Gent

Waarom is ze in Gent?

Ze is verhuisd zodat ze met haar man kon wonen.

Wat vindt ze van de multiculturaliteit in Gent?

Lyn vindt Gent een prachtige stad en zegt zelfs dat ze Gent boven alle andere steden in België zou verkiezen. Gent is volgens haar ‘small but still big’. Ze volgt Nederlandse integratielessen en ontmoet daar elke dag mensen van een andere oorsprong. Volgens Lyn zijn hier niet veel Afrikanen, maar wel een meerderheid Marokkanen en Turken. Ze vindt dat de stad zeker genoeg doet om de multiculturaliteit in stand te houden. Zo legt ze mij bijvoorbeeld uit dat de kinderen van haar vrienden vaak deelnemen aan activiteiten in verband met talen en integratie. 

Naam: Yanti (links) en Yogi (rechts)

Geboren in Indonesië

Woont in Indonesië

Waarom zijn ze in Gent?

De twee Aziatische vrouwen zijn toeristen en ontdekken Europa.

Wat vinden ze van de multiculturaliteit in Gent?

Yanti en Yogi verbleven hier slechts twee dagen, maar botsten al tegen verschillende culturen. Ze hadden gisteren een aangenaam gesprek over koffie met een Indiër in hun hotel en deze ochtend ontmoette ze een koppel uit Hong-Kong. Volgens hen is Gent een van de meeste multiculturele steden van België.

De goede gestructureerde stad liet een gevoel van veiligheid na voor de twee vrouwen.

bottom of page